Pletilje

Pletilje

Gordana Nikolić

Plete cijeli život. Brzo, spretno, fokusirano, kako kaže “može plesti i dok gleda televiziju”. Za Da-Mogu tim plete laganu i prozračnu kapu od djevičanske vune, kojoj je dodala i svoj specifični lagani, široki način pletenja, tako da se kapa skoro i ne osjeti na glavi. Kada ne plete, aktivna je u brojnim drugim aktivnostima, od pjevanja nadalje…

Ivanka Perić

Ivanka plete brzo, iznenadi nas svaki puta kojom brzinom isplete veliki broj kapa. Aktivna je i uvijek dobro raspoložena. S pletenjem, kaže, “odmara živce i ne misli ni o čemu kada plete”. Osim pletenja, izrađuje nakit, istražuje boje i materijale, i u tome uživa.

Milena Lazić

Milena savršeno plete, polako, pozorno, svaka očica mora biti ravnomjerna, ne žuri, ukratko njezine kape podsjećaju na strojno pletene. Brižna i odgovorna, skrbi da svaka osoba koja bude nosila njezinu kapu bude zadovoljna, zato ulaže puno vremena u svaku, baš svaku kapu koju isplete.

Marija Sajtlik

Naučila je plesti i heklati još kao djevojčica od tete i starijih žena u obitelji. Život ju nije mazio, no blaga, vesela i komunikativna veseli se ručnom radu i svakom novom danu, svaki susret s njom izmami nam uvijek osmijeh na licima. Njezina kapa je Mandalina, modernog dizajna za mlade, veseli se vidjeti ih na glavama i nada da će priuštiti jednako zadovoljstva koliko njoj pletenje pruža.

Zdenka Marjanović

“Pletenje je moj apaurin” ističe pričajući o tome što njoj znači ručni rad. Hekla oduvijek, sa zadovoljstvom izrađuje rukotvorine, darovala je puno svojih pletenina… Voli sudjelovati u brojnim aktivnostima, od tjelovježbe do izrade ukrasa za Božić.

Božena Kuštre

Nedavno umirovljena odgajateljica u vrtiću, voli i dalje biti aktivna, hekla brzo i nada se da će njezine kape nositi čim više djevojčica. Spremna na suradnju, želi dijeliti znanja ali i učiti nešto što nikada nije radila.

Boženka Stanša

Kreativnost je glavna Boženkina karakteristika. Osim što odlično hekla, slika, izrađuje nakit, izlaže radove. U mirovini je, živi na selu, i obožava ručni rad. Dugo godina aktivna je u zajednici gluhih, pomaže u jačanju kapaciteta zajednice, bila je i predsjednica udruge gluhih i nagluhih u gradu u kojemu živi.

Ilijana Arapović

Ilijana plete (i šiva) naprosto savršeno. Ručnim radom se bavi još od tinejdžerskih godina. U tekstilnoj industriji ima veliko iskustvo, kreativan pristup i dizajn su njezin izbor. a disciplina, preciznost i posebna pažnja najbolje opisuju svaki njezin rad. Osim što hekla kapu Maksimir za djevojčice i dječake, njezine ruke stoje iza savršeno zašivene etikete na svim našim kapama.

Jadranka Krstić

Neopisivo se obraduje svakom novom predivu, voli otkrivati, učiti, hekla i plete, uživa u ručnom radu. Prati i veseli se svakom novom koraku i pomacima inicijative Da-Mogu. Sa znatiželjom očekuje hoće li se njezina kapa Retfala dopasti mladima, jednako muškarcima kao i ženama. Blaga je i ljubazna, jednako koliko i hrabra i moćna. Jadranka je od 2018. godine u stoljetnoj povijesti Hrvatskog saveza gluhih i nagluhih prva žena predsjednica udruge.

Marijana Račić

Marijana vjeruje u svoj poziv, voli raditi s djecom, odgajateljica je u vrtiću. Ali, jednako tako voli učiti, probati nove bodove, premda ih je jako malo koje ne poznaje. Jednako dobro hekla kao što plete, zapravo sjajne su njezine rukotvorine. Posebno voli heklati kape za djecu.

Rebecca Glavan Glušac

Blagog pristupa, preciznih i odmjerenih riječi, Rebecca ističe kako kroz tradicionalni način pletenja unosi i svoj kreativni proces oblikovanja nitima vune i konca, te na taj način uvodi pletenje u kontekst umjetničkog medija. Magistra je kiparstva, bavi se konzerviranjem-restauriranjem arhitektonske plastike i stucca, vodi kreativne radionice za djecu i odrasle… a u timu Da-Mogu vrijedno doprinosi heklajući kape Retfala i Platak.

Vanja Hraste

Ozbiljna i strastvena pletilja, glavna je pletilja u timu Da-Mogu. Plete od malih nogu i rado prenosi pletačka znanja organizirajući edukacije. Diplomirana filmologinja koja dugi niz godina radi na području audiovizualnih umjetnosti. Osmislila je i vodila projekt “Milo za drago“ s osnovnom idejom razmjene dobara bez upotrebe novca. Društveno je angažirana te zagovara prava životinja. Živi na selu sa suprugom i dva psa.

Ana Poljak

Ana stoji iza čak tri modela naših pletenih i heklanih kapa, jedna je od naših prvih pletilja. Osim što precizno stručno, jednostavno znalački, i plete i hekla, kreativna je, donosi ideje, surađuje s timom na način da velikodušno dijeli znanja, vještine, podučava ostale pletilje tamo gdje je to potrebno. S lakoćom se odaziva, na nju računamo, jednako kao i njezini unuci kojima posvećuje puno vremena i veseli se svakom trenutku provedenom s njima.

Branka Tavčar

Branka je precizna, odgovorna, točna, voli detaljno proučiti i probati prije nego krene s pletenjem. Vrijedna je članica tima Da-Mogu, ugodno je s njom boraviti, razgovarati, veseli se pletenju jednako kao i druženju s ostalim pletiljama. Njezini motivi daju nam polet i želju za okupljanjem čim većeg broja pletilja i organizacije druženja, dijaloga, razmjena znanja, skrbi o zadovoljstvu ugodno provedenog vremena zajedno.

Dominika Matošević

Prvi radovi Dominkini koje smo vidjeli bile su lutke za palčiće, s nekoliko raznobojnih boja njezinih lutki ukrasili smo naš ured. Podsjetnik su na važnost rukotvorina na brojnim mjestima gdje je to dragocjeno, poput njegovanja i skrbi naših najmlađih članova zajednice. Plete dvije kape, usvojila je velikom brzinom mustre, brzo plete, i najvažnije precizno i kvalitetno, s njom su lagani i učinkoviti dogovori, uvijek.

Mirta Olić

Mirta je posebna pletilja. Osim što je uvijek dobro raspoložena, i obožava biti dijelom ove inicijative, savršeno je organizirana, dostavlja kape sortirane, pregledno razdvojene, s bilješkama, porukama i tabelama. Podrška u ovome smislu predragocjena nam je. Ove organizacijske sposobnosti ne umanjuju njezin talent i kreativnost u pletenju, kape su jednako tako precizne, njezine očice i redovi ravnomjerni, uvijek potpuno istoga ritma pletenja. Mirta je naša vrijedna pletilja, ali i suradnica u kvalitetnoj koordinaciji 🙂

Snježana Štefančić

Snježana je jedna od naših najmlađih pletilja, plete kao i većina oduvijek, voljna je učiti, usvajati nova znanja i vještine, ništa joj nije teško, voli surađivati s drugim pletiljama. Sisačko-Moslavačku županija dugi niz godina suočava se s velikim izazovima, ona ih je svjesna i hrabro se s njima nosi. Dva su modela kapa koje s drugim pletiljama plete, a više je nego voljna plesti i druge.

Karmen Brajša

Neke od glavnih odlika Karmen u radu su preciznost, provjera, kontrola, usavršavanje, u suradnji i dijalogu, kolegijalnost. Pletenje je isprva za nju bio hobi u kojemu istinski uživa te se usavršila tako da i rukotvorine, pored njezina glavnog poziva rada u znanosti, mogu postati joj novo profesionalno ostvarenje. Za početak plete dvije kape, Medvednicu, uskoro kreće s modelom Stradun, iskušava se u pletenju modela Mandalina, koje očekujemo da će ubrzo početi plesti za vas.