Oznake koje jamče kvalitetu i sigurnost – OEKO TEX® i GOTS

Oznake koje jamče kvalitetu i sigurnost – OEKO TEX® i GOTS

Od davnina se koristi kako bi štitila od hladnoće i vjetra, i danas je među omiljenima zimskim materijalima. Pogađate, riječ je ovdje o vuni, tom toplom, prirodnom materijalu koji već šest tisuća godina grije čovjeka. Vuna se dobiva šišanjem ovaca, nakon čega se prerađuje ne bi li se dobila fina, podatna nit od koje možete stvoriti doista svašta. Od džempera, preko toplih rukavica, kapa i šalova, do čarapica za zimu, dekica i sličnih dodataka, vuna danas ima doista široku primjenu. A kako to obično biva, nije svaka vuna koja je dostupna na tržištu ista, a kada varira kvaliteta, mora varirati i cijena.

Općenito govoreći, postoji razlika između toga šišate li mladu ili odraslu ovcu, odnosno, ovisno o starosti, dobit ćete drugačiju strukturu vune. I dok će vuna koju dobijete od mladih ovaca biti iznimno nježna, posebno ako je riječ o prvoj vuni ikad striženoj (ekstra djevičanska), vuna nastala striženjem odraslih ovaca (runska vuna), grublja je, ali i deblja. Merino vuna se, pak dobiva od posebne vrste merino ovaca koje ne žive u svim dijelovima svijeta. Tkaninu i odjeću rađenu od merino vune karakteriziraju mekoća, prilagodba temperaturi ljudskoga tijela, brzina sušenja, neutralan miris i druge pogodnosti. Samu vunu krasi i izrazita elastičnost što joj osigurava izrazito dug vijek trajanja. A ako želite provjeriti odgovara li merino vuna koju ste kupili najvišim standardima, potražite na njoj posebne oznake.

OEKO-TEX®

OEKO-TEX® oznaka je koja kupcu služi kao potvrda da se radi o vuni koja je nastala odgovornim djelovanjem, kako bi se zaštitio naš planet. To je vuna koja ima odgovornost prema budućnosti. Općenito postoji nekoliko različitih OEKO certifikata koji dokazuju visoke standarde u proizvodnim procesima.

Vuna koja nosi oznaku STANDARD 100 (kao primjerice, vuna koju Da-Mogu koristi u proizvodnji svojih kapa Medvednica, Biokovo, Papuk, Una, Mandalina, Stradun, Kalelarga, Odra, kao i sve dječje kape u našoj ponudi, testirana je na štetne supstance i dokazano je da nema nikakav negativan učinak na ljudsko zdravlje. Riječ je ovdje o vuni koju, bez zadrške, možete koristiti za oblačenje novorođenčadi. Kada razmišljamo o zaštiti zdravlja, rijetko se sjetimo da i odjeća koju nosimo može imati negativne posljedice, posebice ako je riječ o materijalima koji dolaze iz neprovjerenih izvora, ili materijalima koji nisu prošli potrebne testove da bi imali potvrdu kako nisu štetni za naše zdravlje. Naša koža najveći je naš organ, i kao takvu ju moramo štititi na sve moguće načine, a odabir kvalitetnih i provjerenih materijala kojom ćemo ju pokriti jedan je od nužnih koraka zaštite.

GLOBAL ORGANIC TEXTILE STANDARD – GOTS

Jedan, možda još i značajniji certifikat, svoju oznaku daje samo onim proizvodima kod kojih postoji potvrda da se u cijelom procesu nabave (procesiranju i prodaji) osiguravaju samo najviši standardi. Kako kažu na stranici GOTS certifikata „From Field to Fashion“, oni osiguravaju da svi koji imaju njihovu oznaku poštuju sve aspekte ekološke i socijalne odgovornosti. Lijepo je znati da, u kontekstu vune, nisu korištene nehumane prakse za dobivanje tog vrijednog materijala, jer ljudska je odgovornost pobrinuti se da proizvodni proces ne šteti ni životinjama koje su u njega izravno uključene, ni ljudima, ni ekologiji općenito. Takvu vunu ponosno koristimo za proizvodnju naših kapa Velebit i Papuk, garantirajući time svojim kupcima vrhunsku kvalitetu i odgovorne procese po prihvatljivoj cijeni.

Nošenjem odjeće i modnih dodataka s oznakama koje garantiraju zaštitu zdravlja i okoliša doprinosimo svojoj sadašnjosti i budućnosti, zato je važno pažljivo birati kome ćemo dati svoje povjerenje.

Više o certifikatima koje smo naveli u tekstu možete pročitati na sljedećim poveznicama:

OEKO TEX®

GOTS

 

Autor fotografije: Free for commercial use, Pixabay

Autor članka: Irena Petrović

OSTAVI KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *